Kiinteistökuvaus – Milloin kääntyä ammattilaisen puoleen
Oletko kenties kiinteistönvälittäjä, myymässä asuntoa yksityisesti tai rakennuttaja, joka tarvitsee laadukasta markkinointimateriaalia juuri valmistuneesta asunnosta? Jos vastauksesi on kyllä, on tämä postaus juuri sinulle suunnattu. Saatat toki olla myös valokuvaaja, joka haluaa oppia asuntokuvauksen saloja.
Asuntokuvaus, kiinteistökuvaus tai miksi ikinä sitä haluammekaan kutsua on nykyään lähes välttämätön osa minkä tahansa kiinteistön myyntiprosessia. Vanhan sanonnan mukaisesti kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tässä postauksessa sukellan hieman pintaa syvemmälle, miksi valokuvilla on väliä ja miksi sinun tulisi hyödyntää ammattikuvaajaa kiinteistön kuvauksissa sen sijaan, että otat kuvat itse.
Miltä hyvän kuvan tulee näyttää
Käydään heti alkuun nopeasti läpi miltä asuntokuvan tulee näyttää ja mitkä ovat täydellisen kuvan kriteerit, joista ei poiketa lähes koskaan. Kun tiedät tämän, tiedät mitä sinun tulee kuvilta vaatia. Laadukkaat kuvat antavat aina ammattimaisen mielikuvan myyjästä sekä yrityksestä. Hyvillä kuvilla erotut myös kilpailijoista. Laitan alapuolelle valmiin esimerkkikuvan, josta kerron sitten lisää.
• Kuvan tulee olla suora. Ja kun sanon suora, se on millilleen suora, enkä voi korostaa tätä asiaa tarpeeksi. Ainut poikkeus tehdään silloin, jos otetaan esimerkiksi ulkokuvaa tai yksityiskohtakuvaa, joka on helpompi kuvata ylä- tai alaviistoon. Suoralla kuvalla en meinaa nyt kohtisuoraan otettua kuvaa kuten tämä, vaan yleisesti sitä että linjat ovat suorassa. Kuvan voi ottaa myös viistoon esimerkiksi huoneen nurkasta, mutta tällöinkin kameran tulee olla luonnollisesti suorassa. Suoruus ilmenee helpoiten katsomalla asioita, jotka on alunperinkin rakennettu suoraan, kuten vasemmalla oleva jääkaappi, ikkunoiden yläpuolella oleva katon raja, pöydän takana oleva lattian raja sekä oikealla olevat kaapistot ja ovi. Voidaan olettaa jo kuvausvaiheessa näiden asioiden olevan suorassa tai muuten rakentaja on tehnyt virheen. Jos kuva ei ole suorassa, on tämä helpoin tapa huomata, että asialla ei ole ollut kuvaaja joka on perehtynyt asuntokuvaukseen. Myöhemmin kerron, mitä suoran kuvan ottamiseen vaaditaan.
• Kuvan valotuksen on oltava kohdillaan. Tässä kohdassa homma menee hieman monimutkaisemmaksi. Lähtökohtaisesti aina kiinteistökuvat kuvataan päivällä, jolloin sisällä on hieman hämärämpää kuin ulkona. Nyrkkisääntönä on, että kuvattavan asunnon sisätilojen tulee näyttää valoisilta ja valona käytetään luonnonvaloa. Kuitenkin, kun sisätiloista otetaan valoisa kuva, ikkunat ja muut kirkkaammat kohdat palavat tällöin puhki alla olevan kuvan tyyliin. Eli käytännössä kaikki ylivalottuva muuttuu pelkäksi valkoiseksi mössöksi. Vastaavasti hämärällä kuvattaessa, ikkunoista tulee liian mustia. Niin älykästä kameraa ei vielä ole keksitty, jolla tämä ongelma ratkaistaisiin automaattisesti. Tällaisen kameran tulisi vastata käytännössä ihmissilmää.
Tämä on toinen tyypillinen asia, jota näkee kun kuvat on otettu esimerkiksi itse, ilman sen suurempaa ymmärrystä siitä mitä tulee tehdä. Tämäkään kuva ei ole toki turha, sillä tämä on yksi vaadittava kuva, jotta lopputuloksesta saadaan hyvä. Kerron tästäkin lisää alapuolella.
• Kuvan värien tulee olla oikeanlaiset. Asunnon tulee näyttää mahdollisimman paljon siltä, miltä se näyttää myös livenä. Kamera nappaa helposti erilaisia ulkoa tai valoista tulevia väriheijastumia värjäten valkoisia seiniä esimerkiksi keltaisiksi tai vihertäviksi. Joskus näiltä voi olla todella vaikea välttyä täysin, mutta yritetään kuitenkin päästä mahdollisimman lähelle täydellisyyttä. Vastaavasti jos kameran asetukset ovat väärin, saattaa kuvasta tulla liian kylmä (sinertävä) tai liian lämmin (oranssihtava). Nämä ovat kuitenkin pääasiassa käsittelyvaiheessa hoidettavia asioita. Kuvat joudutaan aina käsittelemään. Tämä ei tarkoita että photoshopataan naulanreikiä pois seinistä tai yritetään tehdä asunnosta hienompi mitä se todellisuudessa on, vaan pyritään tekemään kuvista mahdollismman luonnollisia.
Miten kiinteistökuvaus toteutetaan oikeaoppisesti
Miten valmis kuva sitten toteutetaan. Lähes aina useammasta kuvasta. Jotta sisätiloista saadaan kirkkaat ja ikkunoista selkeät, on tähän otettava useampi kuva tismalleen samasta kohdasta useilla eri valotuksilla, jotka sitten yhdistetään toisiinsa editointivaiheessa. Tämä on kappaleista kaikista hankalin, mutta yritän selittää asian mahdollisimman yksinkertaisesti. Asuntokuvaus eroaa huomattavasti kaikesta muusta valokuvauksesta ja pitää sisällään lukuisia kikkoja, joita ei voi tietää opiskelematta asioita. Nyt ei puhuta pelkästään tyylikkäistä kuvakulmista vaan yleisesti kameran oikeaoppisesta manuaalisesta käytöstä. Sanon jo tähän väliin, että vaikka nykypäivän puhelimien kamerat ovat hyvin kehittyneitä, ei niillä yksinkertaisesti voi toteuttaa laadukasta kiinteistökuvausta, vaikka olisit kuinka taiteellinen persoona. Kohtalaisen Tiktok-videon saatat saada kasaan sekä muutaman tyylikkään kuvan helpoista paikoista, mutta koko asuntoa en lähtisi kuvaamaan kännykällä. Tämä ei johdu varsinaisesti kameran laadusta, vaan muista tekijöistä, jotka avaan seuraavaksi.
Nämä asiat eivät varsinaisesti koske myyjiä, mutta kerron nämä siksi, että kaikki ymmärtävät asuntokuvauksen olevan paljon muutakin kuin yksinkertaista kuvien räpsimistä. Tämä auttaa ymmärtämään esimerkiksi sitä, mistä hinta koostuu. Ensiksi laitan alapuolelle pienen hahmotelman aiheesta.
Eli siis valmis kuva on luotu yhdistämällä ensiksi kolme raakakuvaa toisiinsa. Luonnonvalokuvasta on otettu sisätilojen valoisuus ilman salaman aiheuttamia varjoja. salamakuvasta on otettu sisätilojen värit, sillä salaman avulla saadaan kaivettua luonnollisia värejä esiin ja vältettyä värivääristymiä. Lopuksi ikkunakuvasta on säädetty ikkunan valotus kohdilleen ja poistettu turhat ikkunaheijastumat, joista monesti saattaa näkyä esim salaman valo tai kamera. Lopuksi tarkemmat viimeistelyt on tehty valmiiseen kuvaan.
Tämä ei ole ainut tyyli kuvata, mutta periaate on sama. Käytännössä tämä onnistuisi myös ilman salamaa, mutta editointiprosessi saattaa olla hieman kinkkisempi. Oli tyyli mikä tahansa, tulee tässä osata käyttää manuaalisesti varsinkin kameran suljin- eli valotusaikaa ja tämän lisäksi ISO-arvoa sekä aukon kokoa. Nämä asiat eivät onnistu automaattiasetuksilla tai puhelimella. Lisäksi kameran tulee pysyä täysin liikkumattomana jokaisen kuvan välissä, muuten yhdistäminen ei onnistu.
Mitä kalustoa hyvä kiinteistökuvaus vaatii
Seuraavaksi käsitellään välttämätöntä kalustoa, jota asuntokuvaukseen tarvitaan. Asunnon valokuvaukseen tarvitaan manuaalisesti ohjattavissa oleva järjestelmäkamera, mielellään tehokas kameran päälle tuleva salama ja ehkä jopa tärkeimpänä asiana kolmijalka, eli jalusta jossa kamera pysyy suorassa ja täysin liikkumattomana. Ilman kolmijalkaa kuvaus ei tule onnistumaan, usko pois. Kuten aiemmassa kappaleessa totesin, kameran tulee pysyä täysin liikkumattomana kun otetaan kuvia eri valotuksilla samasta kohdasta. Lisäksi jalustan avulla säädetään kamera suoraan. Käsivakaalta on hyvin vaikea ottaa täysin suoria kuvia ja tämä yleensä näkyy nopeasti, kun kuvia on räpsitty esimerkiksi kännykällä.
Joskus vastaavasti joudutaan kuvaamaan hämärää tilaa ilman valoja, joka toteutetaan säätämällä kameran suljin- eli siis valotusaikaa. Tällöin valotusaika saattaa olla esimerkiksi 30 sekuntia, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kamera ottaa yhtä kuvaa 30 sekunnin ajan tuoden valoa kuvaan. Jos kuvan oton aikana kamera liikahtaa lainkaan, tulee kuvasta heilahtanut. Tämäkin vältetään kun kamera on tukevassa jalustassa. Alapuolella on taas esimerkki aiheesta.
Yllä olevassa kuvassa kylpyhuone on luonnollisessa valossaan, kun valot eivät ole päällä. Tyypillisesti pyritään kuvaamaan ilman valoja, jotta vältytään turhilta värivääristymiltä ja lamppujen ylivalottumiselta. Tämäkään ei näytä kovin hyvältä kuvissa. Laitan alapuolelle nyt kuvan, jossa kuvaan on tuotu valoisuus kameran valotusaikaa säätämällä.
Ja näin meillä on valmis kuva kylpyhuoneesta. Tässäkin olisi voitu hyödyntää vielä salamaa, mutta halusin kuvaan tunnelmaa, varjoja sekä kontrastia. Tämä kuva on otettu 30 sekunnin valotusajalla ja jos tänä aikana kamera olisi liikahtanut milliäkään, olisi kuva pilalla. Järjestelmäkamera pystyy siis melko ihmeellisiin suorituksiin.
Miksi käyttää ammattikuvaajaa
Yhä useampi välitysfirma on siirtynyt viimevuosien aikana valokuvaajan käyttöön. Poikkeuksia toki on, mutta ainakin omasta mielestä tällä on suora vaikutus yrityksen uskottavuuteen ja brändiin yleisesti. Kuten alussa sanoin, laadukas markkinointimateriaali antaa yrityksestäsi tasokkaan mielikuvan ja herättää asiakkaissa luottamusta sekä kiinnostusta. Silmä ostaa aina ensimmäisenä, joten asiakkaan tulee nettiä selatessaan ihastua siihen, miltä asunto näyttää sekä lisäksi saada selkeä mielikuva asunnosta. Tarkoitus ei ole tehdä kuvien avulla rumasta hienoa, sillä jotkut asunnot kaipaavat remppaa. Tällöinkin pyritään kuitenkin antamaan mahdollisimman selkeä mielikuva. Laadukkailla kuvilla pyritään siis tavoittamaan enemmän potentiaalisia asiakkaita. Vastaavasti rakennuttaja tai rakennusfirma saattaa tarvita laadukasta materiaalia kohteestaan ihan vaan vaikka someen jaettavaksi.
Jos olet yksityinen myyjä, on tällöinkin kiinteistökuvaus suositeltavaa toteuttaa ammattilaisen kanssa. Asuntoa ostaessa puhutaan kuitenkin isoista rahoista, joten sinun tulee saada täysi luottamus ja uskottavuus asiakkaaltasi. Tässä tapauksessa takanasi ei seiso tunnettu välitysfirma, vaan olet täysin yksin. Karu totuus on kuitenkin se, että valtaosa ihmisistä hakee asunnon ostoon turvaa ja selkeyttä ennemmin ammattivälittäjän kautta. Mikäli haluat löytää esimerkkejä siitä, miltä asuntokuvien ei välttämättä tulisi näyttää, suosittelen katsomaan Instagramista Outoja Kuvia Oikotiestä.
Hinta
No sitten se monia kiinnostava asia elikkä kiinteistökuvauksen hinta. Hintoja on toki monenlaisia, mutta näin valokuvaajan näkökulmasta pidän hintaa erittäinkin edukkaana, usein jopa turhan alas poljettuna. Tässäkin pätee se, että halvalla ei saa hyvää, vaan saat sen tasoisia kuvia mistä maksat. Meidän verkkosivuilta löytyvän kiinteistökuvauksen hinta on alkaen 150€ sisältäen 24% arvonlisäveron. Eli siis yrityksille hinta olisi tällöin 120€ + alv. Ja jos buukkaat useamman kuvauksen kerralla tai haluat muodostaa kanssamme jatkuvan kuvausdiilin, neuvottelemme mieluusti hieman alhaisemman pakettihinnan palveluillemme. Täältä voit tutustua tarkemmin pakettien hintoihin sekä portfolioon.
Digitaalinen sisustus
Toisinaan kiinteistökuvaus toteutetaan tyhjään asuntoon. Tällöin kohteeseen voidaan tuoda eloa digitaalisen sisustuksen avulla. Näin saadaan luotua realistisempi kuva siitä, miltä asunto voisi näyttää sisustettuna. Nykyään digitaalinen sisustus pystytyään toteuttamaan hyvinkin realistisen näköisesti. Ruska Median kautta järjestyy myös tämän kaltaiset lisäpalvelut.
Kiinteistökuvaus – yhteenveto
Toivottavasti kirjoitus avasi näkemyksiäsi kiinteistökuvauksen suhteen. Asuntojen ammattikuvaus ei ole varsinaisesti Suomessa mikään uusi juttu, mutta ei vielä mikään vanhakaan. Yhä useampi yritys sekä yksityishenkilö hyödyntää ammattikuvaajaa oli tavoitteena sitten myyminen, vuokraaminen tai ihan vaan oman työn tuloksen esittely. Uralla toimiessani olen kuullut tapauksista, joissa asuntoa myyvä asiakas on vaihtanut välitysfirmaa, koska myyntiesitteen kuvat ovat olleet kotitekoisia. Mieti siis minkälaisen mielikuvan haluat antaa ja mihin haluat pyrkiä valokuvilla. Ymmärrän toki, että budjetti on joskus tiukilla ja ymmärrän myös että toisinaan asuntoja myydään myös täysin ilman mitään kuvia, mutta toisaalta laadukkaan imagon luominen tuo mukanaan myös lisää uusia asiakkaita, ovat he sitten ostamassa tai myymässä.
Me Ruska Medialla tarjoamme kiinteistökuvauspalveluita maasta ja ilmasta kaikille tarvittaessa koko Suomen alueella. Sivuiltamme löytyy tarkemmat tiedot tuotteistamme hintoineen, sekä varauslomake jota kautta pääset helposti varaamaan oman kuvauksesi. Lomake laskee sinulle myös mahdolliset kilometrikustannukset syöttämäsi kaupungin perusteella. Kuvaajana toimii lähtökohtaisesti allekirjoittanut, eli siis minä itse. Me keskustelemme aina asiakkaan kanssa erityistoiveet läpi ja kuvaamme toivotulla tyylillä. Lisäksi pystymme tarjoamaan digistailausta tyhjiin asuntoihin. Ota siis rohkeasti yhteyttä ja buukkaa kiinteistökuvaus näppärästi meidän kautta.
Kirjoittaja: Joel Nykänen / Ruska Media / 2023